Tricourile oficiale ale echipelor calificate la Euro-2012 conțin substanțe toxice periculoase pentru sănătate, printre care plumb, nichel și compuși chimici nocivi, a anunțat, marți, Biroul european al asociațiilor pentru protecția consumatorilor (BEUC), cu sediul la Bruxelles, informează AFP.
„Cartonaș roșu pentru tricourile de la Euro-2012”, a titrat organizația pentru protecția consumatorilor într-un comunicat cu un ton alarmist, în condițiile în care „suporterii plătesc până la 90 de euro pentru un tricou al echipei favorite”.
„După ce au fost analizate nouă tricouri oficiale de la Euro-2012 (n.r. – din 16), s-a stabilit că toate conțin niveluri îngrijorătoare de produse chimice. Plumbul, un metal greu, se regăsește în șase dintre cele nouă tricouri testate: în cele ale Spaniei, Germaniei, Ucrainei, Rusiei, Italiei și Franței. În cazul Spaniei și Germaniei, nivelul de plumb depășește limita legală pentru produsele destinate copiilor”, a explicat organizația.
„Ronaldo, Van Persie și coechipierii lor din naționalele Portugaliei și Olandei evoluează cu tricouri conținând nichel”, a adăugat BEUC.
În ceea ce privește echipamentul de joc al Poloniei, țară co-organizatoare, comercializarea acestuia ar trebui interzisă, deoarece conține un compus organostanic – folosit pentru a elimina mirosul de transpirație – în doze ce depășesc limitele legale.
Acești compuși chimici pot fi toxici pentru sistemul nervos. Nonilfenolul, care poate perturba sistemul endocrin, iar deversarea lui în apele uzate este interzisă deoarece are un efect nociv asupra mediului înconjurător, a fost descoperit în tricourile echipelor Spaniei și Italiei.
„Fanii acestor echipe plătesc până la 90 de euro pentru un tricou, așteptându-se să beneficieze de un produs fiabil, de calitate. Este inexplicabil cum metale grele au fost folosite în produse destinate consumului în masă. Este un act criminal al producătorilor faptul că folosesc substanțe nocive atât pentru oameni, cât și pentru mediu. Rezultateul testelor efectuate arată cu tristețe că legislația europeană în privința produselor chimice este inadaptată obiectivului de a interzice folosirea de substanțe periculoase în cazul articolelor de consum”, a declarat Monique Goyens, directorul general al BEUC.
O viitoare revizuire a regulamentului REACH, legislația europeană în materie de produse chimice, precum și sporirea eforturile în lupta contra efectelor „cockteilurilor chimice” și pentru a face față perturbatorilor endocrini ar oferi Uniunii Europene o ocazie importantă de a trece în ofensivă în combaterea unor astfel de articole nocive, a adăugat oficialul BEUC.
Sursa: Mediafax
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER